Project RetroBright

RBAltijd zuinig geweest en van tijd tot tijd je inmiddels bejaarde Commodore schoongemaakt. Nooit gerookt en toch wordt je machine die ooit wit was steeds geler en geler. De reden? Een van de chemicaliën die bij het vervaardigen gebruikt werd, is Broom, wat onder invloed van zonlicht de verkleuring laat gebeuren.

RetroBright Hdr

RBDit zon is de grote veroorzaker van je gele machine, maar er is nu een oplossing! Een aantal Duitse techneuten en Engelse Amiga gebruikers zijn met het “Retr0bright” Project begonnen.

Bij retr0bright.WikiSpaces.com wordt alles haarfijn uitgelegd, al blijkt toch dat sommige mensen er wat moeite mee hebben om dit forum te volgen. Vandaar dat wij (de RetroGuys) zelf ook maar eens zijn gaan experimenteren. Wij hadden ook een aantal gele rakkers staan die wel een schoonmaak verdienden dus aan de slag!

Er zijn een aantal vereisten om überhaupt aan de slag te kunnen en de belangrijkste is toch wel zonlicht. Zonlicht? Jawel! Degene die de gele gloed veroorzaakt hebben we ook weer nodig om het proces weer terug te draaien! Om dit chemische proces terug te draaien, heb je de volgende spullen nodig:

Waterstof peroxide
RBDit is een stof die normaal gebruikt wordt om je haar te bleken en heb je in verschillende sterktes! Je hebt de 3%, 10 tot 15% en de 30%. Hoe zwaarder hoe sneller je resultaat zal boeken. Wel moet je er rekening mee houden dat de zwaarste versie vaak te zwaar is en vlekken kan veroorzaken die niet bepaald fraai zijn. Vooral op grote oppervlakken van je Commodore ga je dat goed zien. H202 zoals de chemische benaming heet kun je prima verdunnen met water, dus mocht je aan de zware versie van 30% kunnen komen, verdun deze dan. Een voorbeeld: je hebt 100 ml H202, verdun deze dan met evenveel water (100ml), dan heb je 15% gecreëerd. Verder is waterstof uitermate agressief spul, dus ALTIJD handschoentjes (van die plastic versies) aantrekken en ook ALTIJD een veiligheidsbril.

Dus niet eigenwijs zijn, gewoon DOEN! Je kunt er zelfs blind van worden als je het in je oog krijgt, dus je bent gewaarschuwd! En als je het op je kleren krijgt, wordt je ook niet blij.

XantaanGom
RBXanthaangom is een gom die veel gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in voedsel om een hogere viscositeit te krijgen. In ons geval wordt het nu gebruikt om de waterstofperoxide(H202) te verdikken aangezien H202 er uit ziet en voelt als water. Als je H202 rechtstreeks op je machine zou smeren, dan zou het er meteen weer aflopen en opdrogen als je het in de zon zou leggen, en dat is nou net wat we niet willen. 😉  Xanthaangom is wat lastig te verkrijgen want het wordt voornamelijk in de industrie gebruikt. Ikzelf heb het uit Amerika gehaald (ik was er toch). Maar als je zoekt op het internet dan heb je het al vrij snel gevonden.

RBGlycerine
Een beetje extra glijmiddel zou ik zeggen, je hebt het niet perse nodig maar als je de Retr0bright Gel soepel wilt krijgen, doe het er dan toch bij, het kost weinig en is makkelijk te verkrijgen bij een drogist.

Vanish OxiAction
RBDit spul is overal te koop, en je hebt er maar zeer weinig van nodig. OxiAction zorgt ervoor dat de chemische reactie gaat plaatsvinden. Ga niet eigenwijs er toch meer bij doen, het zal niet helpen en je resultaat zal er soms zelfs slechter van worden. Ook een belangrijke factor: het kan maar zo een tot 2 duren dus geduld! Als je vol zonlicht hebt, dan heb je vaak wel genoeg aan 8 tot 10 uur zonlicht, dus een dag moet in principe wel lukken. En anders wacht je gewoon nog wat langer of doe je het de dag erna opnieuw. Met UV verlichting kan het ook heel snel gaan, zo heb ik eens een paar toetsen van een toetsenbord behandeld met kunstlicht. Deze waren knalgeel en binnen 2 uur spierwit. Alleen had ik de lamp er te dicht erop gezet en waren sommige toetsen een beetje te heet geworden waardoor ze er een beetje apart uit begonnen te zien. Dus ook een klein beetje afstand houden, al hangt dat weer af van de sterkte van de lamp. Het resultaat is gewoon het beste als je geduld uitoefent en alles met beleid doet.

Er zijn inmiddels verschillende recepten gemaakt en ze werken allemaal prima, ik gebruik in ieder geval meestal het originele recept (gemaakt door ene Merlin) of degene die is gemaakt door ene Lorne!

1. Originele recept (Merlin’s).
500 ml H202 (waterstofperoxide), 10 tot 15% sterkte
2 volle eetlepels XanthaanGom
1 theelepeltje Glycerine
1/4 theelepel OxiAction.

2. Variant Recept (Lorne’s). 
(Dit is een sterkere variant van 30%)
200ml H202 (waterstofperoxide), 30% sterkte
2 afgestreken eetlepels XanthaanGom
1 afgestreken theelepel Glycerine
1/4 theelepel OxiAction.
1 theelepel hit (niet kokend water).

Recepten mengen doe je als volgt:
Meng de H202 met de Xanthaangom. Het makkelijkst gaat dat in een mixer, maar het kan ook met de hand. Duurt wel een heel stuk langer voordat het gemengd is! Mix dit mengsel voor 5 seconden op hoge snelheid, gooi de glycerine erbij en nogmaals 5 seconden mixen. Als het goed is heb je nu een mooie gladde Gel verkregen. Mocht je dit willen bewaren, dan kan dat in een donkere pot die je goed afgesloten moet bewaren.

RBIk heb de Vanish OxiAction expres nog niet genoemd omdat je het dan niet meer kan bewaren. Zoals ik eerder al zei is dit de aanjager om het proces in gang te zetten, dus die gaat er pas in als je werkelijk je Commodore wilt gaan behandelen. Mijn eerste ervaring was dat ik lang niet alles nodig heb, eigenlijk maar een klein beetje van het recept. Dus ik haal een beetje uit de pot wat ik heb aangemaakt, en gooi daar een heel klein beetje Vanish bij. Even goed roeren aangezien Vanish slecht mengt. Ik doe de Vanish eerst even bij een heel klein beetje warm water (theelepeltje) en mix dat eerst. Dan gooi ik het bij de rest erbij waardoor het geheel makkelijk mengt.

RBNet voordat je het gaat aanbrengen op de te behandelen delen, roer je het nog even goed om, en brengt het lekker aan. Niet te weinig niet te veel, beetje op gevoel. Vergeet niet om nog steeds handschoenen en bril te dragen!

Na het aanbrengen verpak ik de delen in wat Magnetron of plastic folie, dat voorkomt uitdrogen als het in de zon ligt. Leg het in de zon, en ga af en toe eens kijken. Je zult ook zien dat het wat gaat schuimen, dat hoort. Chemische reactie. Na verloop van een of 2 uurtjes zul je al verschil kunnen gaan zien.

RBAls je denkt dat het klaar is, weer je bril en handschoenen aan, dan goed onder de kraan afspoelen. Ik zelf doe het met de tuinslang buiten, wel zo veilig. Als het goed gegaan is, dan heb je weer een nieuwe Commodore gekregen alsof hij net uit de doos is! Mocht het resultaat toch niet helemaal aan je wensen voldoen, probeer het dan nog een keer. Let op: Als je te zware H202 aanbrengt van 30% kun je vlekken krijgen, en die krijg je niet meer weg! Dus wees gewaarschuwd!

RB

Tenslotte nog even dit. Alle spullen zijn in Nederland verkrijgbaar. Waterstof Peroxide is vaak te verkrijgen bij drogisten, en sommige zijn ook bereid de zwaardere versies te bestellen. Prijs per liter ongeveer 10 euro. Xanthaangom via het internet. Er zijn Nederlandse sites waar het verkrijgbaar is, en anders kun je het ook bij Amerikaanse websites bestellen. Rond de 9 euro. Glycerine is bij de apotheek verkrijgbaar, rond de 4 euro. OxiAction bij de drogist of supermarkt. Rond de 4 euro.

 

Computer: Alle Modellen
Release: Okteober 2012
Type: Onderhoud
Door: Marcel Dopheide