Next Gen Amiga

De Commodore Amiga is een van de meest gerespecteerde personal computing-platforms ooit. Toen de originele Amiga in het midden van de jaren 80 voor het eerst op de scène verscheen, was deze lichtjaren ver vooruit op elke andere pc die op dat moment beschikbaar was wat betreft multimedia- en multitaskingmogelijkheden. Toen de kostenbesparende versies een paar jaar later arriveerden, werd de Amiga een van de meest gewilde computers onder gamers en content makers, althans voor een korte tijd (ik zou het moeten weten, ik was ooit de beste Amiga 500-verkoper in het noordoosten van de VS). Hevige concurrentie en slechte managementbeslissingen hebben uiteindelijk Commodore en de Amiga genekt, en de rest is geschiedenis.

The Vampire V4

De Vampire V4 – Marco Chiappetta

Tot grote schrik en verbazing van velen in de technische gemeenschap, zal de Amiga niet het hier niet bij laten. In een recente e-mail die zichtbaar was in het Linux Kernel Mailing List-archief, vroeg Linus Torvalds zelfs “zal dat ding nooit sterven?” Het korte antwoord op die vraag is: “Nee”.

De Amiga-community blijft levendig en de afgelopen jaren zijn er een aantal nieuwe accelerators en projecten uitgekomen die niet alleen nieuw leven blazen en nieuwe functies aan de Amiga toevoegen, maar bestaande machines in leven houden en goed laten functioneren; de ReAmiga-projecten, Warp Accelerators , MNT ZZ9000 en Checkmate A1500 Plus zijn slechts enkele nieuwe stukken Amiga-hardware.

Production Vampire V4

Productievampier V4-MANUEL JESUS, APOLLO TEAM

De op Vampire FGPA gebaseerde versnellers van het Apollo Team behoren ook tot de meest gewilde upgrades voor liefhebbers van Amiga-prestaties. Er is een scala aan Vampires beschikbaar voor verschillende Amiga-modellen, maar de Vampire V4 is de nieuwste en krachtigste. Hij kan eigenlijk als een op zichzelf staande Amiga functioneren – het hoeft niet in een bestaand systeem te worden geïnstalleerd. De Vampire V4 is een op Altera FPGA gebaseerde zelfstandige computer, dat een Motorola 680×0-klasse CPU en alle aangepaste Amiga-chips in de FPGA nabootst, maar voegt ook enkele nieuwe functies en mogelijkheden toe. De “Apollo Core” die op de FPGA van de Vampire draait, is een code-compatibele Motorola 68K-processor, die ook ongeveer 3x – 4x de prestaties biedt van de snelste 68060, de krachtigste processor uit de 68K-serie die beschikbaar was tijdens de hoogtijdagen van de originele Amiga.

Een handvol andere bedrijven hebben in de loop der jaren nieuwe systemen van het merk Amiga uitgebracht, omdat de oorspronkelijke leveranciers van de Amiga faalden. Maar deze systemen zijn gebaseerd op PowerPC (niet op Motorola 68K gebaseerd zoals de originelen) en ze gebruikten verschillende versies van AmigaOS. Er zijn ook andere FPGA-gebaseerde systemen die Amiga-cores draaien, maar ze bootsen in wezen klassieke systemen na, presteren niet altijd even goed en breiden de mogelijkheden van de originele Amiga-chipsets niet uit. De prestaties van de Vampire V4 overtreffen elke werkelijke 68K-gebaseerde Amiga en bevat extra functies en mogelijkheden die nooit beschikbaar waren op de werkelijke systemen.

Vampire V4 Packaging

Tijdens zijn levensduur bevatte de Amiga een aantal chipsets, die de systemen hun unieke mogelijkheden gaven. De OCS-chipset verscheen in de Amiga 1000 en goedkopere Amiga 500, maar de meer capabele AGA-chipset werd gebruikt in de Amiga 1200 en 4000 (er waren ook enkele andere versies tussendoor). De verschillende Amiga-chipsets bieden verschillende functies die niet altijd compatibel zijn. Het Apollo-team heeft echter geprobeerd de functiesets en mogelijkheden van de verschillende Amiga-chipsets te combineren en heeft ook enkele eigen aanpassingen doorgevoerd. Hoewel de firmware voor het apparaat nog steeds in ontwikkeling is en sommige belangrijke functies nog niet geïmplementeerd zijn (zoals Ethernet), is de Vampire V4 in wezen een snellere, meer capabele 68K-gebaseerde Amiga dan ooit door Commodore (of Escom) uitgebracht is, die verbinding kunnen maken met moderne randapparatuur, beeldschermen en opslagapparaten.

Tijdens het Amiga 34-evenement dat net plaatsvond in Neuss, Duitsland, verkocht het Apollo-team na jaren van ontwikkeling de eerste Vampire V4’s aan aanwezigen. En er is een pre-order beschikbaar voor anderen die er een in handen willen krijgen. Voor € 549 voor een speciale bundel aangeboden op Amiga 34, is de Vampire V4 duidelijk niet voor iedereen. Het is veel goedkoper om een ​​Amiga te emuleren op zoiets als de Raspberry Pi voor Amiga-fans met een beperkt budget die op zoek zijn naar een beetje nostalgie. Maar hardcore Amiga-fans die droomden van – maar nooit hebben gekregen – een echte, op de volgende generatie 68K gebaseerde Amiga, hebben nu iets om naar uit te kijken.

Geschreven door: Marco Chiappetta
Bron: Forbes
Vertaald door: Addy van Ladesteijn