JiffyDOS

JiffyDosJiffyDOS is een verbeterd DOS voor de C64/C128. Er worden handige commando’s aan basic toegevoegd, en alle disk operaties gaan vele malen sneller. Denk gerust aan een factor 10! Marien is aan de slag gegaan met dit uitzonderlijke stukje software en heeft voor de leden zijn ervaringen op digitaal schrift gezet. Lees hier zijn verhaal…

JiffyDOS hdr

JiffyDOS  is een verbeterd DOS voor de C64/C128. Er worden handige commando’s aan basic toegevoegd, en alle disk operaties gaan vele malen sneller. Denk gerust aan een factor 10!
Hiervoor dient de KERNAL rom in de C64 vervangen te worden, en indien in gebruik met een 1541 dient ook de rom de diskdrive vervangen te worden. Ik ga JiffyDOS in eerste instantie gebruiken in combinatie met de uIEC. Daartoe vervang ik alleen de ROM in mijn C64.

Waarom JiffyDOS?
Op de onofficiële site en in de handleiding staan diverse voordelen genoemd. Voor mij was het belangrijkste dat de
filebrowsers – zoals FIBR en CBM Filebrowser – geen gebruik maken van de snellader in bijvoorbeeld de Final
Cartridge III of KCS Power Cartridge. Je bent zonder filebrowser aangewezen op het uitvoeren van “CD:” commando’s.Voordat je JiffyDOS gaat bestellen moet je eerst bepalen welk type moederbord je hebt.
Er is namelijk een groot verschil tussen het “oude” en het “nieuwe” model. Hoe je dat doet staat goed beschreven op how to identify c64 and sid model. Let op, ook in de nieuwe “platte” kast kan het “oude” type moederbord voorkomen!

Op het “oude” model moederbord moet de KERNAL rom vervangen worden. Deze staat meestal op een voetje waardoor het eenvoudig is om de chip te vervangen. Op het “nieuwe” model moederbord zijn de KERNAL en de BASIC rom samengevoegd in één chip (met 28 pootjes) die over het algemeen ook nog eens is vast gesoldeerd op het moederbord. Hieronder laat ik zien hoe ik de JiffyDOS chip van Retro Inventions in mijn C64 C heb geplaatst.

Gereedschap“Goed gereedschap is het halve werk”
Benodigd zijn:
1. Voldoende licht
2. Geaarde elektriciteit. Ontlaad jezelf regelmatig aan de aarde of gebruik een speciale polsband
3. Schroevendraaier
4. Een “derde hand” voor het vasthouden van de onderdelen
5. Een soldeerbout voor elektronica (~12W)
6. Houder voor de soldeerbout.
7. “soldeer zuiger”. Dit is een speciale pen waarmee je vloeibaar soldeer kan opzuigen.
8. Soldeer voor electronica

KastOm te beginnen gaan we de kast openen. Hiertoe draaien we de drie schroeven aan de onderkant los. Dan verwijderen we het deksel. Deze zit met twee haken aan de zijkant (groene cirkels op foto) en met drie haken aan de achterkant (blauwe cirkels op foto) vast. Klik eerst de haken aan de zijkant los en verwijder dan de deksel in een
achterwaartse beweging. Draai de deksel niet te ver omhoog omdat anders de haken of de oogjes aan de achterkant kunnen afbreken!

BinnenHet “power” ledje in de deksel zit met een connector op het moederbord. Onthou hoe de stekker vast zit door dit op te schrijven of een foto te maken. Maak daarna de stekker los van het moederbord. Het toetsenbord zit met twee
schroeven vast (gele cirkels) en zit met een stekker aan het moederbord verbonden. Deze stekker past gelukkig maar op één manier op het moederbord.

MoederbordNu gaan we het moederbord uit de kast halen. In mijn model wordt het moederbord afgeschermd door een gecoat stuk karton. Deze zit met een clip vast aan het moederbord (gele cirkel). Verder moet ik 7 schroeven los draaien
(paarse cirkels).

De chip die we gaan vervangen is de CBM 251913-01 (BASIC and KERNAL ROM). Deze is met een groen kader aangegeven
op de foto (links.)

Desolderen
Er zijn verschillende manieren om te desolderen. Ik ga het met de hand doen en gebruik daarbij een soldeer zuiger. Tip: op youtube staan diverse instructiefilmpjes hoe je kunt desolderen De methode die ik heb gebruikt is op basis van tips van ons kernlid Ruud Baltissen: Verhit het pootje van de chip aan de bovenzijde. Als de tin op de onderkant gesmolten is weet je dat al het soldeer gesmolten is. Zet de soldeerzuiger op de onderkant en zuig het soldeer weg.

Op deze manier verwijder je het soldeer op zowel de boven- als onderzijde. Gebruik een kleine schroevendraaier om te testen of het pootje volledig los is. Dit doen we 28 keer en daarna wippen we de chip voorzichtig van zijn plek met een grote schroevendraaier.Nu kunnen we de nieuwe chip plaatsen. Let daarbij goed op de oriëntatie van de chip. Zorg dat de kleine uitsparing op de voet van de chip aan dezelfde kant zit als aangegeven op het moederbord (rode cirkels op foto.) Vervolgens solderen we alle pootjes van de JiffyDOS module vast.

Verhit daarbij het pootje en laat de soldeer tegen het pootje smelten opdat de soldeer goed aan het pootje hecht.

Met de schakelaar die aan de JiffyDOS chip zit kun je schakelen tussen de originele rom en de JiffyDOS rom. Hiervoor boor ik een gaatje (6 mm) in kast tussen de user port en de cassette port.Het moederbord kan nu teruggeplaatst worden. Daarna kunnen we de schakelaar vastzetten.Zorg er voor dat er aan beide kanten een moertje op de schakelaar zit, je kunt anders met weinigkracht de schakelaar kapot draaien (weet ik inmiddels uit ervaring.)

Daarna kan de boel weer in elkaar. Denk bij het vastdraaien van de schroeven er aan: vast is vast! De schroeven zijn zelf tappend en worden in het plastic van de kast gedraaid. Als je teveel kracht zet dan draai je het plastic stuk! Bij het opstarten geeft de C64 nu op het scherm weer: “JIFFYDOS V6.01 ©1989 CMD” (JiffyDOS gebruikershandleiding)

Kleine samenvatting van de nieuwe JiffyDOS commando’s
De functietoetsen worden door JiffyDOS geprogrammeerd met de volgende functies
F1 – Toont de inhoud van de huidige directory
F2 – Broncode van BASIC programma van disk tonen
F3 – BASIC programma laden
F4 – Tekstbestand van disk tonen
F5 – BASIC programma laden en starten
F6 – BASIC programma opslaan
F7 – Machinetaalprogramma laden
F8 – Bestand verwijderen
Let wel, als je een cartridge plaatst zoals de Final Cartridge III dan worden de functietoetsen overgenomen door de cartridge.

Code Commando
@                      Foutmelding van diskdrive lezen
@”<commando>”{,<nr>}   DOS commando naar diskdrive sturen 
                       (bv “CD:Games” naar uIEC)
@#<nr>                 Huidige apparaatnr wijzigen (standaard 8 voor disk) 
@${:<file>}            Inhoud van huidige directory tonen (F1)
/<filename>            BASIC programma laden (F3) (LOAD “filename”,8)
↑<filename>            BASIC programma laden en starten (F5)
%<filename>            Machinetaalprogramma laden (F7) (LOAD “filename”,8,1)
@D:<filename>          Broncode van BASIC programma op disk tonen (F2)
@T:<filename>          Tekstbestand op disk tonen (F4)
@I                     Stuur INITIALIZE commando naar de diskdrive
@N:<diskname>{,<ID>}   Disk formatteren
*”<filename>”<type>    Kopieert aangegeven bestand van aangegeven type 
                       (PRG,SEW, REL of USR) naar de doellocatie 
@X<nr>                 Zet doellocatie voor het COPY commando (*)
@S:<filename>          Bestand verwijderen (F8)


Computer: Commodore 64
Maker: Creative Micro Designs
Datum: 1989
Type: BASIC Expansion
Door: Marien Kaptein