Gotek or not to Gotek

GotekSmallOp het internet kun je veel disk images van Amiga Software downloaden, alleen is het soms een hele klus om de disk images over te zetten naar een Amiga 500 met kickstart 1.3. Tegenwoordig heeft een PC al geen diskdrive en geen seriële aansluiting meer en daarnaast heb je programma’s nodig om PC diskette te lezen of communicatieverbinding te maken tussen PC en Amiga. Op 3 februari 2014 heeft Hervé Messinger een Amiga firmware voor de Gotek floppy emulator geschreven waardoor je ADF disk images kunt lezen.

To Gotek or not to Gotek
Bij de Commodore 64 bestaan al verschillende randapparaten om een SD kaartje te lezen en van daar uit de diskimages te benaderen, zoals bijvoorbeeld de Ultimate 1541 of 1541-III.

Voor de Amiga is dat mogelijk met de HxC Floppy emulator, waarmee disk images zoals DMS en ADF te selecteren en te starten zijn. De enige kanttekening is dat het een dure oplossing is. Afhankelijk van de versie die je koopt, kun je al een ACA 500 kopen. Deze heeft een 68000 processor van 14 MHz met 2 MB fast geheugen en 2 compact flash readers.
Op 3 februari 2014 heeft Hervé Messinger een Amiga firmware voor de Gotek floppy emulator geschreven waardoor je ADF disk images kunt lezen. De Gotek floppy emulator is rond de € 20,= en een geschikte kabel om de firmware te flashen is voor een paar Euro te koop op E-bay.Plaatje 2Helaas vragen veel eBay aanbieders € 50,= voor een geflashte  Gotek floppy emulator. Daar was Hervé Messinger niet blij mee, waardoor hij geen nieuwere firmware ontwikkelde. Gelukkig zijn er ook aanbieders die de Gotek kant en klaar voor € 30,= aanbieden. Ik heb zelf alleen de geflashte Gotek drives aangeschaft en kan helaas niet veel over het flashen zelf vertellen.
Een Gotek is een apparaat die een diskdrive nabootst en wordt aangesloten op de diskdrive poort. Daarnaast heeft de Gotek een USB aansluiting, waardoor je een USB geheugenstick in kan doen, waarop je ADF diskimages erop kan zetten. De USB stick moet wel FAT32 geformatteerd worden, anders wordt de USB stick niet gelezen. De Gotek maakt het lezen en schrijven niet sneller dan een echte diskdrive; hij emuleert op ware snelheid. Een nadeel is het feit dat een Gotek drive niet netjes in de diskdrive front past bij de Amiga 1200, 500, 600, 1000 en 3000. Op het internet hebben veel Amiga gebruikers het frontje er afgezaagd. Dat is wel jammer omdat dit vaak niet mooi afgewerkt wordt en erg lelijk is om te zien. Er zijn gelukkig wel een paar oplossingen voor!Plaatje 4Je kunt bijvoorbeeld de Gotek floppy drive buiten de kast laten met een langere floppykabel en stroomkabel of je doet de kap van je Amiga er niet op. Het is mogelijk ook in een externe floppy drive behuizing te gebruiken, maar dan moet wel een boot selector adapter ingebouwd worden. Bij de Amiga 4000 is het wel mogelijk door gebruik van de jumper setting J352 aan te passen. Voor de Amiga 600 heb je de ACA630/25 MHz nodig en daar hoef je alleen de jumper “bootsel” er op te zetten. Deze oplossingen werken wel, maar zijn nog steeds geen elegante manier om een Gotek in te bouwen. KM Design die vaak op E-bay opereert heeft mooie oplossing bedacht.Plaatje 5Men heeft een printplaatje gemaakt waarop de Gotek floppy drive gekoppeld wordt. Na de inbouw lijkt het als of er een diskette uit de floppy drive steekt. Op de print plaat zitten dan de ledjes, de knopjes en de USB aansluiting die gemakkelijk uit te lezen en te bedienen is. Er worden twee verschillende pakketten aangeboden. Alle benodigdheden om zelf te bouwen of een kant en klare oplossing. De Gotek werkt als volgt: In de hoofdmap moet het Selector.adf bestand staan, deze wordt gebruikt als bootdisk om het menu in te laden. Met het menu kun je de disk images selecteren en toewijzen aan een nummer. Het navigeren kun je doen via joystick of cursor toetsen. Het selecteren kun je doen via de Return toets of de vuurknop op je joystick. Daarna kun je de disk image koppelen aan een nummer door nogmaals op Return toets of de vuurknop op je joystick te drukken. Daarna nogmaals op Return toets of de vuurknop op je joystick te drukken en selecteer “Save and Restart”. Je kunt maximaal 999 diskimages toewijzen.
De Gotek start dan van de eerste diskette. Met de knopjes kun je de volgende of vorige disk images selecteren. Het selecteren van een andere disk image duurt wel 4 seconde alvorens de Amiga deze herkent. De firmware werkt wel goed, maar sorteert niet op naam, maar op datum. Als je de mappen en bestanden opnieuw op de USB stick hebt gezet, kan het zijn dat de Gotek drive vastloopt bij het selecteren van een diskimage.
Conclusie: Dit is een goed alternatief voor een floppydrive vervanging en voor de duurdere HxC floppy drive emulator. Ondanks dat de firmware nog wat kleine bugs bevat, werkt het verder goed voor normaal gebruik. De Gotek mod van KM Design maakt het wel makkelijker en mooier. Daarnaast is het niet meer nodig om een harde schijf, SSD  of een geheugenkaart aan te schaffen om veel spellen mee te nemen of te spelen via WHDLoad. Wil je wel sneller spellen laden, dan kun je beter de eerder voorgenoemde hardware aanschaffen.

Computer: Amiga
Release: 2014
Type: Hardware
Auteur: Antony Mo