DotBasic Plus

DotBasicErgens in 2004 toonde Dave Moorman op de Kentucky LUCKI expo een BASIC programmeer extensie met de naam DotBASIC. Hoewel DotBASIC plus het geld meer dan waard zou zijn, is mijn grootste motivatie te zien dat DotBASIC gebruikt wordt.

 

DotBasic Hdr

Computer: Commodore 64
Release: 2011
Type: Programmeertaal
Developer: Dave Moorman
Door: Alan Reed Bron: 8bitcentral.com

 

 

DotBasicDotWatte?
Ergens in 2004 toonde Dave Moorman op de Kentucky LUCKI expo een BASIC programmeer extensie met de naam DotBASIC. Het was een indrukwekkend stukje software. Het ondersteunde de muis, windows en menu’s en nog veel meer mooie features. Ook de zogenaamde Event Regions werden geïntroduceerd. Dit waren gebieden op het scherm die bepaalde acties activeren als de muis eroverheen ging of erop klikte. Toen heel erg innoverend en verschrikkelijk knap gedaan. Het zag er tegelijkertijd ingewikkeld en log uit, tenminste, voor een beginnend programmeur zoals ik.
Dave was (en is) een aardige gast, dus praatte we een tijd op de beurs. Ik kocht een Loadstar Tower CD bij hem, en hij stuurde me naar huis met een kopie van DotBASIC. Zodra ik thuis kwam, stopte ik het in een doos en vergat het al snel…

Basic on Steroids
Ongeveer een jaar later was ik zoekende naar een bruikbare BASIC extensie voor de Commodore 64. Er waren er inmiddels meerdere om uit te kiezen, en ik probeerde er velen, maar ze waren allen slecht. Iedere extensie had wel een serieuze beperking waardoor ze feitelijk onbruikbaar waren. Dit verklaarde waarschijnlijk waarom er nooit een baanbrekende BASIC extensie gemaakt is voor de C64. Uiteindelijk herinnerde ik mijn DotBASIC. De complexiteit had mij eerder tegengehouden, maar ditmaal drukte ik de handleiding af en dook er vol goede moed in!

DtBasicEr was inderdaad een leer-curve, maar toen alle puzzelstukjes uiteindelijk op hun plaats vielen leek het alsof DotBASIC alles was waar ik naar op zoek was. Het was krachtig, gebruikte geen speciale hardare (zoals Simon’s BASIC cartridge) en het beste van alles – de programma’s die ik schreef in DotBASIC konden gedraaid worden op elke C64 net zoals een standaard BASIC programma. Het was pure liefde.

Ik nam contact op met Dave Moorman om mijn enthousiasme te tonen (en om een paar bugs door te geven), en was verrast om te horen dat hij gestopt was met DotBASIC om zich volledig te storten op een nieuw project: DotBASIC Plus. Hij stuurde mij een kopie, en ik was met stomheid geslagen. De kracht van de originele DotBASIC was er nog steeds, maar de complexiteit was verdwenen. Met DotBASIC Plus had Dave een nieuwe omgeving gecreëerd die beginnende C64 gebruikers de mogelijkheid gaf om erg professioneel ogende programma’s in BASIC te schrijven.

De DotBASIC Plus documentatie was een van de meest ongeorganiseerde Loadstar tekst bestanden die ik ooit uit mijn dot-Matrix (!) printer zag rollen. Om het allemaal wat makkelijker te maken converteerde ik deze tekst bestanden naar een MS Word document. Ik paste de opmaak wat aan, drukte het af en had nu iets wat praktisch en mooier was dan de originele tekst bestanden. Voor mijn eigen vermaak bleef ik de documentatie opleuken en stuurde het resultaat naar Dave als een kerstkado. Dave was behoorlijk onder de indruk, en al snel hadden we het idee dat, met een beetje werk, dit document getransformeerd kon worden tot een professionele DotBASIC Plus Gebruikershandleiding. Ik vond het een fantastisch idee. DotBASIC Plus was een briljant programma en verdiende een mooie gebruikershandleiding!

Wat een recht-toe-recht-aan klus leek, veranderde in een twee jaar lange (liefdevolle) opdracht. Terwijl ik de handleiding aan het bewerken was, kon ik mij niet bedwingen de meeste commando’s en features uit te proberen zodat ik er zeker van was dat ik wist waar ik over schreef. Al snel begon ik fouten te ontdekken en rolde in de functie van beta-tester. Als ik Dave om verduidelijking vroeg, kreeg hij vaak nieuwe ideeën die meer testen en documentatie vroegen. Hoewel Dave de hoofd auteur bleef, schreef ik erg veel nieuw materiaal om de lege plekken op te vullen die door Dave als vanzelfsprekend werden geacht of om stukken tekst te koppelen.

Het was een erg leuke, erg motiverende samenwerking met als resultaat een erg mooi product dat Dave verkocht tegen een redelijke prijs. Toen Dave de Commodore Scene verliet, gaf hij me de rechten om DotBASIC Plus te blijven distribueren. Na er goed over nagedacht te hebben, heb ik besloten om DotBASIC Plus vrij te geven als een gratis download. Hoewel DotBASIC plus het geld meer dan waard zou zijn (en ik alle donaties verwelkom), is mijn grootste motivatie te zien dat DotBASIC gebruikt wordt. Dus hier is hij!

Het was een erg leuke, erg motiverende samenwerking met als resultaat een erg mooi product dat Dave verkocht tegen een redelijke prijs. Toen Dave de Commodore Scene verliet, gaf hij me de rechten om DotBASIC Plus te blijven distribueren. Na er goed over nagedacht te hebben, heb ik besloten om DotBASIC Plus vrij te geven als een gratis download. Hoewel DotBASIC plus het geld meer dan waard zou zijn (en ik alle donaties verwelkom), is mijn grootste motivatie te zien dat DotBASIC gebruikt wordt. Dus hier is hij!

DotBasic 2De download bevat de DotBASIC Library disk in D64 formaat. Ook ingesloten is de DotBASIC Utility disk, die komt als één D81 of vier D64’s. Er is ook een “extras” disk en als laatste, de DotBASIC Plus User Guide, in PDF formaat!De download bevat de DotBASIC Library disk in D64 formaat. Ook ingesloten is de DotBASIC Utility disk, die komt als één D81 of vier D64’s. Er is ook een “extras” disk en als laatste, de DotBASIC Plus User Guide, in PDF formaat!