De DC2N

DC2NDe DC2N is gemaakt door Luigi Di Fraia en is nog volop in ontwikkeling. Hij heeft hiermee een implementatie gemaakt van een C2N (Datassette) in een Flash Microcontroller en wordt een vervanging van de Datassette.

DC2NDe letters DC2N staan voor Digitale C2N en is in eerste instantie bedoeld om een compacte vervanger te zijn voor de cassette unit welke gebruikt werd met de Commodore home computers (C64, C16, VIC 20) in de jaren 80 en 90, onder de naam Datasette. DC2N is ook bedoeld als een losstaand apparaat dat mensen de mogelijkheid bied om hun oude tapes op weg te schrijven als backup zonder dat er een PC voor nodig is. Tot nu toe wordt hier meestal een PC systeem met MS/DOS en FAT file systeem voor gebruikt. In DC2N bevat ook een tape kopieersysteem dat het mogelijk maakt om TAP files met de hulp van een Datasette terug op een tape te zetten. Luigi heeft hierbij voor SD-card geheugens gekozen als opslagmedium. Deze bieden veel voordelen: ze zijn compact, gebruiken weinig energie en gaan lang mee.

DC2NJanuari 2008 – Update
Op dit moment heeft Luigi een aantal volledig werkende exemplaren vervaardigd. Hij werd geholpen door een stel vrienden welke ook als beta tester mee helpen door de software en hardware te testen. Het jaar 2007 is een belangrijke periode geweest om de mogelijkheden te testen en de firmware (besturingssoftware van het apparaat) te verbeteren aan de hand van de test gegevens van de bete testers. Het jaar 2008 zal gebruikt gaan worden om de firmware om te zetten in een gedeeltelijk open source prject. De bedoeling is om de gebruikers van de DC2N in de gelegenheid te stellen om de firmware voor een zeker deel naar eigen wens aan te passen. Iedereen met een DC2N kan zonder speciale hardware een update van de firmware uitvoeren. Met een gratis tool van ATMEL is het mogelijk om de firmware te veranderen en deze in de DC2N te laden. Ook zal Luigi binnenkort starten met het ontwerp van een versie met SMD (surface monted device) onderdelen voorzien van extra mogelijkheden (USB aansluiting, een grafisch display) met gebruik van een krachtigere processor.

DC2NAls de DC2N wordt gebruikt als een vervanger van de Datacette en is aangesloten op de cassettepoort van een Commodore computer, dan kan de DC2N TAP files afspelen welke opgeslagen zijn op de SD kaart. Bij dit gebruik zal de DC2N zijn energie betrekken van de Commodore computer waar hij op is aangesloten. De DC2N ondersteund het FAT-16 file systeem en voor afspeel doeleinden leest hij files in TAP formaat. Een TAP file wordt om af te spelen geselecteerd met het LCD scherm en drukknoppen op het DC2N bord. Zodra een geldige file is geselecteerd kan deze worden afgespeeld door op de PLAY drukknop te drukken. Elke tape loader wordt volledig ondersteund, inclusief de multiloaded tape programma’s. De DC2N heeft ook een FFWD (Tape verder spoelen) functie en de LCD laat een teller zien die van pas komt als het nodig is een programma ergens in de TAP file te zoeken. Voor het opnemen gebruikt Luigi een ander file format om de data op de SD kaart op te slaan. Dit file format is door Luigi vastgesteld om een nauwkeurige weergave vast te leggen van de data welke wordt opgeslagen. Luigi heeft ook PC programma’s voor diverse PC besturingssystemen geschreven om het DC2N en het TAP format naar elkaar om te zetten.

LuigiAls de DC2N wordt gebruikt om de inhoud van tapes op te slaan is het niet nodig dat deze op een Commodore computer is aangesloten. De Datasette wordt rechtstreeks op de DC2N aangesloten. Er is dan wel een externe voedingsadapter nodig. Tijdens dit gebruik van de DC2N slaat hij de inhoud van de tape in de Datasette op de SD kaart in DC2N format.

Meer informatie is te vinden op de officiĆ«le web pagina’s van dit project:
DC2N web page
DC2N diary
Commodore 64 Tape Info Central