Forum

Notifications
Clear all

Hoe bijzonder is deze 1571?  

  RSS
dmantione
(@dmantione)
Trusted Member

Hallo,

Ik heb op Ebay een 1571 op de kop getikt. Het apparaat trok mij interesse vanwege het typeplaatje: Daar stonden een hoop nullen en A's tussen en "Made in Japan". West-Germany en Taiwan was me bekend, Japan nog niet:

[img] [/img]

Eenmaal geopend bleek in het binnenwerk een geschakelde voeding te zitten, Mitsumi SR53. De voeding zit onder de viezigheid, maar ziet er verrassend modern uit, niet wat ik je bij een apparaat uit de jaren '80 verwacht aan te treffen. Ik kan op het internet nergens referenties vinden van een 1571 met deze voeding.

[img] [/img]

Ook de printplaat levert een verrassing op, daar staat "1570 disk", terwijl ik op internet lees dat de 1570 juist de printplaat van de 1571 gebruikt. Aan de printplaat zijn allerlei aanpassingen met draadjes gedaan. Die zijn met lijmpistolen vastgezet, waaruit ik concludeer dat dit waarschijnlijk in de fabriek zo is gedaan en geen modificatie achteraf. De printplaat komt behoorlijk overeen met de gebruikelijke printplaat van een 1571, maar er staan meer markering op en er zijn meer soldeerpunten aanwezig, die niet allen gebruikt zijn.

[img] [/img]

Geen enkele chip op de printplaat heeft een datumcode jonger dan 1985.

Kan het zijn dat dit één van de eerste 1571's is geweest?

De 1571 werkt, maar klinkt niet lekker. Hij piept nogal, metaal op metaal, dus is waarschijnlijk toe aan wat olie of zoiets. Hoe je dat het best doet, geen idee, dat zal uitzoeken worden.

Citaat
Geplaatst : 30/09/2017 11:59 am
Hokus Pas
(@hokus-pas)
Noble Member

Ik heb dit nog nooit gezien....

Die geschakelde voeding bevreemd mij, die zou je juist in later versies verwachten, maar ook daar ben ik ze nog nooit tegen gekomen.

Die 1570 stikker vind ik vreemd, en aan de vele mods zou je verwachten dat het een proto is. Maar daar lijkt het niet op...

Vreemd...

Dat ze ook in Japan vervaardigd zijn (AA) verbaast mij niet, daar kwamen meer diskdrives vandaan.

Leuk apparaat om te bewaren, en uit te zoeken wat de geschiedenis ervan was.. Leuke vondst.

groet,

Ron

ReageerCitaat
Geplaatst : 30/09/2017 12:57 pm
edk
 edk
(@edk)
Reputable Member

Ik kwam deze tegen:

http://blog.tynemouthsoftware.co.uk/2016/12/commodore-1571-power-supply-conversion.html

Daar is ook de schakelende voeding te zien op een foto, maar in Japan gemaakt (TDK) i.p.v. Taiwan. Het artikel gaat over een voeding replacement voor de 1571 drive.

ReageerCitaat
Geplaatst : 02/10/2017 8:41 pm
Share: