Chameleon 64

Chameleon64 2Het geld is zo neergeteld, dat is altijd het makkelijkste van een online bestelling. Maar verbluffend genoeg krijgt Versalia het toch steeds voor elkaar om binnen een aantal dagen mijn brievenbus te vullen met de door mij bestelde hardware!

Op de laatste clubdag sprak ik met een clublid die de Chameleon besteld had en daar gelijk de TC64 Docking Station bij laten leveren voor € 25,=. Het mooie van de Chameleon is dat hij in de user port van je Commodore 64 past, maar ook prima zelfstandig kan werken. In de laatste opstelling is het handig om de TC64 te kopen aangezien je dan naast een stabiele houder gelijk vier joystick poorten tot je beschikking hebt is dat geen slechte koop.

Chameleon64 hdr

Chameleon 64
Het project startte ergens in 2006, met de codename VGA-64, een simpele cartridge met een VGA connector om het VIC-II scherm op een VGA monitor te tonen. Van het een kwam het ander en het project liep geweldig uit de hand, en dat was voor ons maar goed ook!

En hoewel de meeste C64’s op marktplaats voor ongeveer 40 euro van eigenaar wisselen zul je voor de Turbo Chameleon 64 (zoals hij officieel heet) een goede € 200,= neer moeten tellen. Maar dan heb je ook wel meer in huis dan enkel een uitgebreide MMC64. Het werd tijd om de proef op de som te nemen en er een te bestellen… en ja… helaas ook te betalen!

De specs van de Chameleon liegen er ook niet om. In het kort heb je de beschikking over de volgende onderdelen:

  • VGA-output met 60Hz refresh (of meer)
  • Turbo functie met volledige 6510 processor compatibiliteit
  • Cycle-exacte RUE (16MB Memory uitbreiding)
  • MMC/SD card slot met MMC64 compatibility en 1541 emulatie
  • PS/2 muis en toetsenbord ondersteuning
  • Freezer (compatible met Retro Replay)
  • Infrarood ontvanger voor CDTV afstandsbediening
  • Connector voor RR-NET (enkel voor gebruik in C64 user poort)
  • USB link naar een PC voor datatransfer

Chameleon64 3De bekabeling voor de USB aansluiting op de PC en de PS/2 toetsenbord/muis aansluiting zitten er standaard bij. De stroom krijgt de chameleon van de C64 user poort of (in stand alone mode) van een USB aansluiting. Dit kan een stopcontact of een andere computer zijn. De eerder genoemde TC64 Docking Station zorgt ervoor dat het een en ander mooi stabiel blijft liggen en voorziet in de joystick aansluitingen en, als je dat echt wilt, een aansluiting van een authentiek Amiga 500 of Commodore 64 toetsenbord. Tenslotte bevat de TC64 een aansluiting voor een Minimig board.

De reden waarom we nog nooit een Chameleon 64 beschreven hebben in ons mooie blad, is omdat deze nog altijd in BETA fase zit. De hardware is dan wel definitief, maar de software (firmware) wordt nog altijd veranderd, aangepast en verbeterd. Dit product is dermate waanzinnig, dat ik het niet langer uit kon stellen. De firmware updates neem ik gewoon voor lief, het product ziet er op het eerste gezicht erg stabiel, mooi afgewerkt en goed doordacht uit.

Chameleon64 4Gebruik als Cartridge in User poort Van oorsprong was de Chameleon 64 dus een Cartridge voor de C64. Hij werkt dus ook NIET in een C128 en kan zelfs schade toebrengen aan de cartridge of computers van eigenwijze mensen! De SX64 wordt wel ondersteund. De Chameleon 64 kan verschillende cartridges emuleren zonder dat de software daar ook maar iets van merkt. Nadat de Chameleon 64 is aangesloten neemt hij de meeste funkties van de originele C64 hardware over met een verbeterde emulatie. Hiermee heb je dus toegang tot alle individuele onderdelen en geheugenregisters die je normaal nooit via de user poort zou kunnen gebruiken. Dit betekent concreet dat je de CPU aanzienlijk kan versnellen, geheugen uit kunt breiden en verschillende cartridges kunt koppelen (mappen) aan verschillende adressen zonder ook maar iets in het systeem aan te passen. Ook het geheugen van de cartridge wordt gebruikt, met uitzondering van het color ram.

Chameleon64 1Gebruik als stand-alone / Docking Station mode
De Chameleon 64 kan prima zonder originele C64 draaien, de stroom komt van de USB plug met de bijgeleverde break-out kabel. Zorg er wel voor dat je PC genoeg stroom levert; in uitzonderlijke gevallen zul je een USB powersupply nodig hebben. Voor deze modus is een PS/2 toetsenbord of CDTV afstandsbediening vereist. De VGA aansluiting gebruikt standaard 800 x 600 met een 72Hz refresh rate, dit kan echter aangepast worden. Voor het echte werk heb ik er een docking station bijgekocht, zodat ik vier joysticks aan kan sluiten en een echt C64 of Amiga toetsenbord. In de handleiding wordt echter wel gewaarschuwd voor het aansluiten van een Amiga 500 toetsenbord; dit kan maar op een manier. Doe je dit op de verkeerde manier, kun je een nieuwe Chameleon 64 inclusief docking station bestellen! De docking station zorgt daarnaast voor een wat stabieler geheel.

Updating de Firmware
Het updaten van de Firmware doe je vanaf een Windows, Linux of OSX systeem. Het is onmogelijk om je Chameleon 64 te ‘brick’-en, als het fout gaat kun altijd je FPGA core image terugzetten.

Chameleon64 6Het gebruik
Aan de buitenkant van de Chameleon bevinden zich drie knoppen op de cartridge; een resetknop, een freeze/menu knop en een knop die je zelf in kunt stellen (bijvoorbeeld het wisselen van disks). Ook bevat hij een audio-out (koptelefoon) aansluiting, een USB aansluiting, een VGA aansluiting en SD kaartlezer. Als laatste zit er een aansluiting op voor de meegeleverde multi-kabel waar PS/2 toetsenbord en muis op aangesloten kunnen worden. Als je joysticks wilt gebruiken zul je de Chameleon in een echte Commodore 64 moeten gebruiken of een port extender/docking station aanschaffen. Het enige wat je hoeft te doen om met de Chameleon te werken is er stroom op te zetten door deze in een Commodore 64 te prikken of de USB kabel aan te sluiten in stand-alone mode. Je komt dan gelijk in het hoofdmenu terecht. De Chameleon 64 emuleert twee diskdrives die elk 4 verschillende disk images kunnen bevatten – die je dan weer kunt “wisselen” met de derde knop zoals hierboven beschreven. Je kunt D64/G64 images mounten, of PRG images starten. Daarnaast kun je ook nog cartridge images laden waaronder de Retro Replay en Final Cartridge 3.

Vanuit het hoofdmenu kun je het geheugen wissen, naar BASIC resetten, de File Browser, Monitor of cartridge starten of de Chameleon configureren. Het starten van spellen gaat erg gemakkelijk vanuit de File Browser, waarbij je de keuze hebt om eerst de directory te gebruiken. Je kunt hier ook SID’s mee laden en luisteren. Vanuit het hoofdmenu kun je ook starten met de Core image, in het geval dat je firmware update niet goed gegaan is.

De ondersteunde filetypes zijn: .d64, .t64, .g64, .sid, .prg, .crt, .reu, .geo, .rom en .txt.

Het configuratie scherm staat je toe om veel opties in te stellen. Je kunt hier de Turbo instellen maar deze ook limiteren of de gevoeligheid instellen voor de optimale emulatie. De drives 8 en 9 kun je hier aan of uitzetten en bepalen welke cartridges je standaard geladen wilt hebben. Je kunt hier ook de REU size en GeoRam grootte instellen.

Chameleon64 5MiniMIG Tenslotte nog een leuke bijkomstigheid. De Chameleon 64 kun je met de MiniMIG image flashen. Zo verandert je Chameleon in een heuse MiniMIG; oftewel een Amiga 500/600. Je kunt de image downloaden bij Versalia en hem daarmee flashen. (Er staat zelfs een ZX Spectrum image, maar die heb ik niet getest). Na het flashes dien je een Kickstart Rom image in de root van het kaartje te zetten en een .adf floppy image of harddisk image. Na het starten van de MiniMIG rom, zie je het vertrouwde Amiga handje. Met F12 kun je nu je floppy of harddisk image laden en met het nummerieke toetsenbord gedeelte van je PS/2 toetsenbord de Amiga Joystick emulgeren. Er is inmiddels een update te downloaden (docking13) waarmee je de Chameleon kunt flashen zodat je gebruik kunt maken van de docking station poorten, zodat je met echte joysticks kunt spelen. Zo heb je dus naast je Commodore 64 een Amiga 500 tot je beschikken, wat de koop nog aantrekkelijker maakt!

Computer: Commodore 64
Maker: Individual Computers
Datum: 2006
Type: Multipurpose Expansion
Door: Addy van Ladesteijn