Amiga CD32 Kopersgids

CD32Clublid Anthony (op de AmigaScene ook wel bekend als Amiga1260) heeft een kopersgids geschreven voor de CD32. Waar moet je op letten voor de aanschaf, welke uitbreidingen zijn er beschikbaar en welke games. Wil je een van de 100.000 in Europa verkochte CD32’s aanschaffen; lees dan dit korte artikel zeker door!

CD32 Hdr

Computer: Commodore Amiga
Release: 1993
Type: Hardware
Door: Anthony Mo

CD32 Kopersgids

Commodore wilden de consolemarkt veroveren met de CD32.CD32
Een CD32 is eigenlijk een Amiga 1200 met een CD-ROM speler. De verschillen tussen de Amiga 1200 is dat de CD32 geen parallelle, seriële, diskdrive poorten en PCMCIA slot heeft. In plaats van een diskdrive zit er een double speed CD-ROM speler in. In tegenstelling tot de CDTV heeft de CD32 wel normale toetsenbord en joystick aansluitingen. De CD32 is wel de eerste Amiga die standaard Kickstart 3.1 bevat. Daarnaast heeft de CD32 maar liefst 1 KB opslagcapaciteit om je spelvorderingen op te slaan. Als de savegame niet in het geheugen past, wordt de oude save game simpelweg overschreven. De savegame kun je gelukkig ook op slot zetten, zodat die niet overschreven wordt.

Net als de Commodore CDTV kun je ook Audio CD’s afspelen. Als je een Audio CD in de lade stopt, laadt het automatisch het CD afspeel menu, waarmee je dan de tracks kunt afspelen.

Aandachtspunten bij het kopen
Via eBay moet je rekenen op een prijs vanaf ongeveer €100,= maar je kunt ze ook voor veel minder krijgen als je goed zoekt. Ga je er één kopen, dan moet je op de volgende zaken letten.

De deksel; vaak gaat de deksel kapot, omdat de constructie van het openen van de deksel niet erg stevig is. Hierdoor breekt deze als dit niet voorzichtig gebeurt. Als je de CD32 online bestelt, vraag dan altijd een foto waar het scharnier niet afgebroken is.

ControllerDe controllers; de originele Commodore CD32 controllers gaan vrij snel stuk, omdat de materialen die erin verwerkt zijn niet van goede kwaliteit is. Het beste kun je de CD32 Competition Pro van Honeybee kopen, soms niet erg goedkoop op eBay (nu rond de € 30,= of meer). Je kunt natuurlijk ook een reguliere Amiga joystick aansluiten, alleen kun je in dat geval niet de specifieke CD32 spellen die meerdere knoppen nodig hebben spelen.

SimonSoftware
Een CD32 aanschaffen maakt het wel makkelijker om spellen over te zetten, dan de andere Amiga’s. Je hoeft bij de CD32 alleen een CD32 ISO bestand op CD-R te branden en dan in de CD-ROM speler in doen. Bij de andere Amiga’s moet je vaak drivers installeren en/of hardware aanschaffen, voordat je met de PC kunt uitwisselen. Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van de CDTV software collectie. In het begin van de Amiga Format en CU Amiga bladen, waren coverCD’s bijgesloten. Deze CD’s zijn ook prima te booten via je CD32. Dit was niets meer dan een HD partitie op CD.

Op het internet kun je ISO’s van originele spellen downloaden of zijn er zogenaamde compilatie CD32 ISO’s te vinden. Daar staan dan spellen op die met WHDLoad of andere HD installers geïnstalleerd. Vaak krijg je een menu om de spellen te kiezen. Het downloaden van spellen is eigenlijk niet legaal. Het beste is natuurlijk de spellen via eBay, Amibay, Marktplaats, Amigakit of Vesalia te kopen. Daarnaast zijn de spellen die speciaal uitgebracht zijn voor de CDTV ook op de CD32 te gebruiken.

Veel van de spellen waren eerst uitgebracht voor de Amiga 500 en 1200 en vervolgens op CD gezet. Daarmee worden de mogelijkheden van de CD32 helaas niet benut. Soms wordt alleen het geluid overgezet naar CD audio en soms wordt er nog een intro film gemaakt.

Een aantal spellen die wel de moeite waard zijn:
MicroSimMicrocrosm: Het spel is alleen voor de CD32 uitgebracht en gebruikt de mogelijkheden van de CD32, echter is het schietspel zelf erg matig.
Simon the Sorcerer: De CD32 versie heeft een mooi intro filmpje en is het eerste adventure dat volledig ingesproken is voor de CD32.
Beneath the Steel Sky: Dit spel is ook volledig door een acteur ingesproken. Het is een adventure spel en zeker de moeite waard.
Littil Divil: Is één van de weinige adventure die alleen voor de CD32 uitgebracht is.

Nu zal ik een aantal aanwijzingen geven over de compilatie CD’s die de moeite waard zijn. Je kunt via Google zoeken naar CD32-100, CD32-200, CD32-350, CD32-444 of CD32-888. Op deze CD’s staan veel leuke spellen, waarmee je veel plezier kunt beleven. Op de site van Back2Roots en AmigaFuture kun je een aantal originele spellen voor de CD32 downloaden. Op de website van RGCD staan vervolgens nog een aantal compilatie CD’s.

Uitbreidingen
Op de CD32 kun je een toetsenbord en een Amiga muis aansluiten. Een Amiga muis kun je via eBay of Marktplaats gemakkelijk vinden voor rond de €20,=. Via de AUX aansluiting kun je een Amiga 4000 of een A2000/A3000 met DIN naar PS/2 adapter aansluiten. Het enige probleem met die toetsenborden is, dat ze nogal prijzig zijn. Een oplossing hiervoor is een toetsenbord converter die je via Amigakit of Vesalia kunt kopen. (Lyra 2 adapter) Hiermee kun je alle PS/2 toetsenbord op je CD32 aansluiten. De prijs ligt rond de €30,=.

De Amiga CD32 heeft uitbreidingsmogelijkheden via het uitbreidingsslot achter de grote klep. Het openen van deze klep dient met beleid te gebeuren, omdat het kleine plastic klemmetje gemakkelijk afbreekt.

FMHFMV Module: De eerste uitbreiding die kunt kopen is de FMV module. Deze Module maakt het mogelijk Video CD’s af te spelen op je CD32. Je kunt nog steeds de nieuwste blockbusters op Video CD’s krijgen.

SX1SX-1: De allereerste uitbreiding waarmee je de CD32 kunt ombouwen naar een Amiga 1200 is de SX-1. De SX-1 bevat een parallelle, seriële, video, diskdrive en PC DIN toetsenbord aansluiting.Het enige probleem met deze uitbreiding is dat je deze niet moet verschuiven anders werkt je CD32 niet meer stabiel. In dat geval zul je de SX-1 weer opnieuw aan moeten sluiten. De uitbreiding kan wel samen met de FMV module gebruikt worden.

SX32SX32: De beste uitbreidingen zijn de SX32, SX32-II en SX32 Pro, omdat deze uitbreidingen in de CD32 geschoven kunnen worden. Na het vastschroeven komt de aanlsuiting niet meer los. Een nadeel is dat je hiernaa geen FMV module meer kunt gebruiken. Ook heeft de SX32 geen PC toetsenbord aansluiting, maar wel een VGA aansluiting die tot 15Hz kan. Bij het gebruik van deze SX modellen moet je goed opletten of de accu niet lekt, anders beschadigd het zuur de uitbreiding. De SX32 heeft nog een ander probleem. Als je 8 MB geheugen wilt gebruiken, moet je zoeken naar een 8 MB Fastpage dubbelzijdig SIMM, anders werkt het niet stabiel. De SX32 heeft geen ruimte voor een FPU. De SX32-II en de Pro hebben daar geen last van en bevatten wel de ruimte voor een FPU. De Pro is in feite een turbokaart, omdat het een 68030 processor bevat, waardoor het mogelijk is deze met 128MB geheugen uit te breiden.

ProPromodule: De Promodule wordt onder de CD32 gezet, zoals de Sega Megadrive 1 en de allereerste Mega CD. Hier kan wel de FMV module in en bestaat een mogelijkheid om een Amiga voeding aan te sluiten om de uitbreiding te voeden. Daarnaast zit er ook een schakelaar om het geheugen uit te zetten. Sommige spellen hebben dat wel nodig zoals Simon the Sorcerer. De kosten voor de ProModule liggen rond de €100,=.

Conclusie
Voor de aanschaf van een complete CD32 met controller en voeding ben je rond de €120,= klaar. Je hoeft dan verder geen andere hardware aan te schaffen om software over te zetten naar je CD32. Dit maakt deze console wel één van de goedkoopste mogelijkheiden om Amiga spellen te spelen zonder extra kosten, behalve de aanschaf van een stapel lege CD-R’s. Je hebt alleen een CD, DVD of Bluray brander nodig om de software over te zetten. Sommige spellen die op compilatie CD’s staan, hebben misschien nog een toetsenbord en muis nodig, maar daarvoor hoef je niet zoveel geld te betalen. Als je meer uit je CD32 wilt halen, kun je niet om de uitbreidingen SX-1, SX32 en Promodule heen. Deze kosten wel veel geld omdat ze nogal schaars zijn.

Bronnen:
http://www.amiga-hardware.com
http://www.lemonamiga.com