Amiga Online

Amiga OnlineVia onze internetavonturen stuitte we op een website die beweerde dat je met je Amiga via het internet met elkaar (of beter, tegen elkaar) kon gamen. Dit moesten we natuurlijk met eigen ogen bekijken. Dit leek namelijk te mooi om waar te zijn en al gauw kwamen we erachter dat dit niet voor de classic-Amiga’s gold, maar enkel voor de ge-emuleerde versies. Toch nog steeds het onderzoeken waard en we zijn, mag ik wel zeggen, positief verrast over het resultaat…

AmiMulti Hdr

Amiga Online

Via onze internetavonturen stuitte we op een website die beweerde dat je met je Amiga via het internet met elkaar (of beter, tegen elkaar) kon gamen. Dit moesten we natuurlijk met eigen ogen bekijken. Dit leek namelijk te mooi om waar te zijn en al gauw kwamen we erachter dat dit niet voor de classic-Amiga’s gold, maar enkel voor de ge-emuleerde versies. Toch nog steeds het onderzoeken waard en we zijn, mag ik wel zeggen, positief verrast over het resultaat…

Het is al lang niets nieuws meer, online gamen wordt door zo veel mensen dagelijks gedaan dat het alleen spelen van een spel bijna een uitzondering is geworden. Een nadeel van de nieuwe online games, zijn de overlevingskansen. Het is geen uitzondering om luttele seconden na het starten van het spel met een hoofd vol lood te eindigen, terwijl er een vreugde dansje om je levenloze lichaam gemaakt wordt. Er zijn tegenwoordig zo veel fanatieke en uitstekende gamers, dat het niet voor iedereen leuk is om online te spelen… Maar er is hoop! Het is tegenwoordig mogelijk om oude amigaspellen online te spelen. Helaas wel via een emulator, maar toch…

Velen zijn natuurlijk bekend met de WinUEA emulator, ontwikkeld door Brian King. Kaillera, de software waarop WinUAE-Kaillera gebaseerd is is gemaakt door Christophe Thibault. Beide producten (WinUAE en Kaillera) zijn dus geïntegreerd in één product wat de originele naam “WinUAE-Kaillera” heeft gekregen. WinUAE-Kaillera stelt haar gebruikers in staat om met een WinUEA geemuleerd spel tegen of met elkaar te spelen over een TCP/IP netwerk. Dit kan dus een LAN, WAN of het Internet zijn. Voor de connectivity wordt de Kaillera software gebruikt. Het werkt het beste met spellen die je met twee of meer spelers (max 8) tegelijkertijd op één scherm kunt spelen. Daarnaast verandert de software een one-player spel in een samenspel waarbij spelers bijvoorbeeld om de beurt een leven kunnen vergooien. Gelukkig zijn er zat Amiga spelen die aan bovenstaande criteria voldoen, er zijn honderden voorbeelden. Denk hierbij aan Lemmings, Sensible Soccer, Silk Worm, IK+, Bubble Bobble, Dynablaster en onze favoriet Chaos Engine om er zo even een paar te noemen.

De maker valt gelijk met de deur in huis. Om over een netwerk te spelen (NetPlay) heb een een snelle en goede internet verbinding nodig. Dit wordt doorgaans met een PING gemeten. Een PING meet de tijd die een bit onderweg is van de ene computer naar de andere in miliseconden. Deze zou voor netwerkspellen niet boven de 150ms moeten zijn, anders ondervind je daarvan hinder tijdens het spelen. Een normale kabel of ADSL verbinding moet voldoende zijn.

Als je WinUAE-Kaillera start, zullen je gelijk een aantal verschillen opvallen in vergelijking met de originele WinUEA. Bij het tabblad “Configuration” is een extra knop “Start Kaillera” geplaatst. Daarnaast heeft de “Gameport” tab drie extra knoppen (Local 0, Local1 en None) en een schuifknop “Frameskip”. Alvorens te kunnen spelen over een netwerk is het essentieel dat beide spelers exact dezelfde configuration-file hebben. Elke afwijking zal een zogenaamde ‘desync’ tot gevolg hebben, waardoor het spelen onmogelijk wordt. Daarnaast moet het spel en de kickstart versies identiek zijn. Ook de benamingen van het spel, de configuratie bestanden en kickstart bestanden moeten identiek zijn.

Voordat er begonnen kan worden, dienen de joysticks goed ingesteld te staan aan beide kanten. Het belangrijkste zijn de hiervoor genoemde ‘Local’ knoppen, deze bepalen wie welke joystick poort gebruikt aan de lokale kant van het spel. Als je dus Jostick 0 gebruikt in poort 0, selecteer je ook  Local 0. De speler aan de andere kant doet preceis het tegenover gestelde door zijn poort in te stellen op Local 1. Gebruik als besturing enkel “PC Mouse”, “Joystick 0” of “Jostick 1” omdat de keyboard layouts niet werken.

Amiga onlineDe hiervoor benodigde software is jaren geleden ontwikkeld door een Amiga fan, je kan hier meer informatie vinden: http://kaillera.abime.net/

Het “Shared Play” concept is eigenlijk meer dan de multiplayer modes die wij tot nu toe gewend zijn. Je kunt nu bijvoorbeeld samen een solo-player game spelen, om de beurt een leven spelen, of gewoon meekijken. Theoretisch zou het mogelijk moeten zijn om elke solo-spel online te spelen, aldus de jongens van AmigaOnline. Enkele voorbeelden zijn Wings, Magic Pockets en StuntCar Racer. Simplistisch gezegd komt het er in feite dus op neer dat de emulator niet in de gaten heeft dat er twee computers hetzelfde spel spelen.

Om Amiga spellen online te spellen met de beste prestaties, dien je rekening te houden met het volgende:

 1. Alle browsers en internet applicaties te sluiten (Met uitzondering van de Amiga emulator en Kaillera natuurlijk)
 2. Alle download managers stoppen. (Het is het beste als er geen downloads/uploads lopen.)
 3. Probeer zo min mogelijk te multitasken of op de achtergrond te draaien als je Amiga games online speelt.
 4. Wees er zeker van dat je alle stappen uit het betreffende speldocumentatie (snelkoppeling staat op je desktop).
 5. Zorg voor een gedegen internetverbinding heb met snelle PING tijd (150ms is het maximum, 75 ms is goed, 40 is perfect)
 6. Probeer te voorkomen dat je spelinstellingen aanpast tijdens een online spelsessie. De speler die het  spel host zal de instellingen voor alle spelers zetten, dus het enige wat je hoeft te doen is spelen!
 7. Gebruik de F12 toets of “Exit UAE” knop om een spel op een correcte manier af te sluiten.
 8. Gebruik F11 om te Chatten met alle spelers
 9. Start RESETAmiga applicatie (http://amigaonline.forumactif.net/amigaonline-tools-f15/outils-amigaonline-amigaonline-tools-t5.htm) na elk online spel om er zeker van te zijn dat je klaar bent voor een ander Amiga spel met de beste prestaties.

Benodigdheden:

Een PC met Windows 2K/XP/Vista/7 of Linux (via Wine). Mogelijk ook via PC Emulatoren (Zoals VMware/VirtualBox)

 • Een toetsenbord, muis
 • Een stabiele Internetverbinding
 • Een Kickstart bestand (Amiga ROM kick13.rom, kick30.rom of kick31.rom)

Niet benodigd: WHDLoad key, joystick en hersenen.

Stap 1: Spel downloaden
Ga naar amigaonline en download een spel (http://amigaonline.forumactif.net/amigaonline-games-f14/amigaonline-games-t26.htm). Er zijn twee versies te verkrijgen: Server packs en Client Packs. De server packs zijn voor het hosten van het spel of solo spelen, de clients packs voor het meespelen. Daarnaast komen de spellen zelf meestal in drie versies: Full Screen, Medium Window en Small Window. Hoe kleiner het scherm, hoe minder moeite de PC er mee zal hebben.

Stap 2: Spel installeren
Dubbelklik op het gedownloade (executabel) bestand. Deze zal zichzelf vervolgens installeren.

Stap 3: Configureren
Het spel is nu geïnstalleerd, zorg ervoor dat het Kickstart bestand op de juiste plek staat voor WinUAE. Als je wilt weten welk Kickstart bestand nodig is voor het betreffende spel, kun je het spel opstarten door (na het installeren van het spel) de snelkoppeling op je desktop te starten en bij de GAME SETTINGS op OK te klikken. In de foutmelding die je nu te zien krijgt staat de exacte naam van het KickStart bestand genoemd. (Kick13 = Kickstart v1.3, Kick31 = Kickstart v3.1 etc). Het is essentieel dat zowel de Client als de Server Kickstart versies exact gelijk zijn! Op de download locatie staat meestal vermeld waar het Kickstart bestand moet staan. In veel gevallen direct in de root van de spelmap (dus niet in de ROM sub-directory, om het gemakkelijk te maken)

Tegen elkaar spelen:
De online gamers kennen Kaillera misschien wel. Kaillera is een stuk software wat de gebruikers toestaat elkaar te online te vinden. Er zijn twee opties om tegen elkaar te spelen.

Online Kaillera Server
Als je het geïnstalleerde spel opstart, zie je bovenin een tab “Kaillera” staan. Daar klik je op de “Launch Kaillera” om online naar Kaillera servers te zoeken. Dit kan even duren, meestal een minuut of 2. Je ziet de lijst vanzelf vullen, maar let op de tijden onder de PING kolom. Hoe lager, hoe beter. Minder dan 50 is aan te raden maar het kan even duren voordat er servers in de lijst komen met acceptabele PING tijden.

Of je zoekt onder de Kaillera tab naar een server met een snelle PING tijd (50ms of kleiner) of je installeert Kaillera server (http://www.kaillera.com/download.php)

 

Computer: Amiga
Maker: Amiga Online
Datum: 2010
Type: Network Multiplayer
Door: Addy van Ladesteijn